Er is een enorm personeelstekort in de logistieke sector. Uit onderzoek van economisch bureau Stec Groep blijkt dat er rond de 350.000 nieuwe logistieke medewerkers nodig zijn in 2030. Het is dus erg belangrijk dat u uw huidige personeel behoudt. In dit artikel vertellen we er meer over.

Logistiek in Nederland

Er zijn zo’n 750.000 banen in de logistiek, dit is ongeveer 10% van de algehele werkgelegenheid in Nederland. De logistieke sector groeit al langere tijd en groeit hard. In bekende logistieke gebieden zoals Venlo worden nieuwe distributiecentra gebouwd. Door de groei van huidige bedrijven en de komst van nieuwe bedrijven is er veel nieuw personeel nodig. Een deel van deze behoefte kan worden opgelost door automatisering en robotisering, maar toch blijven er 350.000 nieuwe banen over die ingevuld moeten worden door nieuwe medewerkers. Met de bijkomende wetenschap dat vacatures in de logistieke sector 40% minder bekeken werden in 2017 dan het jaar daarvoor, is het tekort aan personeel in 2018 de grootste uitdaging.

Hoe op te lossen?

Werkgevers vechten voor nieuwe medewerkers in de logistiek. Het werven van nieuw personeel is erg belangrijk, maar het behouden van het huidige personeel net zo. Het binden en behouden van personeel wordt als één van de voornaamste taken van de leidinggevende gezien. Het is belangrijk dat het huidige personeel duurzaam wordt ingezet en dat dit efficiënt en effectief gebeurt. Dit kan onder andere door het registeren van activiteiten en uren. Zo kan de inzet van de medewerkers geoptimaliseerd worden.

Tools
Het is vaak het geval dat het handmatig bijhouden van uren resulteert in een rommelige administratie en het gebrek aan inzicht van uren en activiteiten van de medewerkers. Dit kan leiden tot ontevreden situaties bij de medewerkers en voor veel verwarring bij de werkgever. Voor zowel de medewerker als werkgever is het essentieel om de gewerkte uren en activiteiten goed bij te houden. Hiervoor kunnen twee “tools” ingezet worden. Tijdregistratie en activiteitenregistratie zorgen voor een hogere efficiëntie bij de medewerkers. Medewerkers zijn kostbaar en zijn bovendien bepalend voor de organisatie. Met (tijd)registratie kunnen alle gemaakte uren, overwerk en absenties eenvoudig worden bijgehouden. Dit creëert een actueel overzicht voor alle medewerkers van de organisatie en inzicht voor het  management en HRM. Met activiteitenregistratie kun je hierbij ook nog eens het verloop van bijvoorbeeld projecten of orders bijhouden. Deze tools dragen bij aan het efficiënt inzetten van uw huidige personeel, iets wat enorm belangrijk is bij personeelstekort!

Atrea helpt bij het personeelstekort

Indien u actief bent in de logistieke sector vindt u het waarschijnlijk essentieel om efficiënt en effectief met uw medewerkers om te gaan. De workforce management software van Atrea helpt u om op een eenvoudige manier medewerkers bij de organisatie te houden. Lees hier meer of neem contact met ons op!