Vragen aan sales? 033 450 50 75

Nederlanders sparen vakantiedagen graag op: zij nemen gemiddeld drie tot vijf vakantiedagen per jaar mee naar het volgende jaar. Sinds 1 januari 2012 is de huidige verlofregeling van kracht. Via deze verlofregeling worden vakantiedagen opgesplitst in een wettelijk en een bovenwettelijk gedeelte. Dit zorgt voor veel extra werk, maar met de software van Atrea kunt u fouten voorkomen in de verlofregistratie en kostbare tijd besparen.

Wat zijn wettelijke vakantiedagen?

De wettelijke vakantiedagen zijn de vakantiedagen die bepaald zijn in de wet. Iedere werknemer heeft recht op vier keer zijn contracturen per week aan vakantiedagen. Als een werknemer dus vijf dagen per week werkt (40 uur), heeft hij recht op 20 vakantiedagen per jaar. De opgespaarde wettelijke vakantiedagen komen na zes maanden te vervallen. Deze moeten dus gebruikt worden binnen zes maanden na afloop van het opbouwende jaar.

Wat zijn bovenwettelijke vakantiedagen?

Bovenwettelijke vakantiedagen zijn alle vakantiedagen die de werkgever aanbiedt bovenop de wettelijke vakantiedagen. Als dezelfde werknemer 25 vakantiedagen krijgt, zijn daarvan dus 20 wettelijk en vijf bovenwettelijk. Deze bovenwettelijke vakantiedagen kunnen langer worden opgespaard en komen pas te vervallen na vijf jaar na afloop van het opbouwende jaar.

Opsparen van vakantiedagen

Het opsparen van vakantiedagen zorgt voor veel extra werk in de verlofregistratie. Werkgevers moeten zich namelijk telkens afvragen of er sprake is van wettelijke of bovenwettelijke vakantiedagen. Als een werknemer bijvoorbeeld vakantiedagen van eerdere jaren heeft meegenomen, worden de dagen van het vorige jaar als eerste verbruikt. Bovendien worden eerst de wettelijke vakantiedagen gebruikt en vervolgens de bovenwettelijke vakantiedagen. Het bijhouden van vrije dagen wordt hierdoor zeer arbeidsintensief. Er is echter een goed alternatief!

Verlofadministratie software

Om fouten te voorkomen en kostbare tijd te besparen, adviseren wij om gebruik te maken van onze verlofregistratie software. Op deze manier kunnen uw medewerkers zelf hun vakantie uren inzien en kunnen zij direct vakantie en ander verlof aanvragen. Daarnaast kunt u werknemers stimuleren regelmatig met verlof te gaan en de de verlofstand regelmatig te monitoren. Met het Atrea Workforce Management Systeem verloopt de verlofadministratie perfect en automatisch. Daarbij is het aanvragen van verlof en het raadplegen van verloftegoeden, voor zowel werkgever als werknemer, eenvoudig en transparant.

Ook biedt Atrea u twee mogelijkheden om medewerkers te informeren over de verlofuren die komen te vervallen. De eerste is de Atrea mobiele app. In de app kunnen medewerkers het hele jaar door zien welke verlofuren op korte termijn komen te vervallen. De tweede mogelijkheid is de Atrea Lijstgenerator. U kunt een overzicht maken van alle medewerkers waarvoor dit jaar verlofuren komen te vervallen. In de Lijstgenerator selecteert u hiervoor de optie ‘Verlof dat dit jaar vervalt’. 

Meer weten?

Als u meer wilt weten twijfel dan niet om contact met ons op te nemen! Bekijk daarnaast ook eens onze e-books, waarmee u in een korte tijd tot de essentie doordringt van de technologie en functies binnen Atrea.